V druhej polovici roku 1944 prevzali Spojenci iniciatívu na všetkých bojiskách sveta
... ... ... ... ...

Výročia významných udalostí druhej svetovej vojny v roku 1944 ( 2 )
( informácia bude postupne rozšírená )

Počas druhej polovice roku 1944 sa situácia na bojiskách druhej svetovej vojny zásadne zmenila. V severnom Taliansku, po oslobodení Ríma, postup Spojencov na sever zastavili pred Alpami nemecké a talianske vojská. Dvomi inváziami na územie Francúzska otvorili západní Spojenci veľmi dlho odkladaný západný front. Prevzali iniciatívu na jeho bojisku a do konca roka 1944 postúpili až na sever Francúzska. Sovietska armáda začala na podporu vojsk druhého frontu ofenzívu a takmer zničila nemeckú skupinu armád Stred. Zastavila sa tesne až pred Varšavou, kde domáci odboj povstal proti nemeckej posádke. Vysoké straty Nemecka na oboch frontoch vyústili do organizovaného pokusu nemeckých dôstojníkov zabiť Hitlera. Na tichomorskom bojisku sa Američania vylodili na Filipínach a Spojenci spôsobovali japonskému loďstvu ťažké a nenahraditeľné straty. Z obsadených ostrovov v Pacifiku začali Američania bombardovať územie Japonska.

1. Situácia na európskych bojiskách od leta 1944

Sovietsky zväz, ktorý už od leta 1941 bojoval osamotený v nemecko-sovietskom konflikte, veľmi dlho naliehal na západných spojencov aby urýchlili vytvorenie západného frontu, ktorý by prinútil nacistické Nemecko rozdeliť svoje hlavné sily a bojovať na dvoch frontoch súčasne. Západní spojenci po porážke síl Osi v severnej Afrike v máji 1943 však uprednostnili názor britského premiéra W. Churchila a vylodili sa najskôr na ostrove Sicília a potom na juhu Talianska. Situácia na talianskom bojisku sa v druhom polroku 1944 nevyvíjala pre západných spojencov podľa ich plánov. Po oslobodení Ríma sa nemecké a talianske jednotky zastavili na opevnení Gótska línia. Koncom decembra prešli do ofenzívy a bránili spojeneckému postupu na sever Talianska až do jari 1945.

Súvisiaca informácia : Od vylodenia spojencov v Normandii uplynulo 70 rokov

V novembri 1943 sa konala Teheránska konferencia, na ktorej sa Spojené štáty a Spojené kráľovstvo zaviazali, že na jar 1944 uskutočnia inváziu do severného Francúzska a konečne otvoria aj druhý front v západnej Európe. Stalin svojim spojencom na oplátku prisľúbil, že Červená armáda podporí ich operáciu veľkým útokom. Západní Spojenci otvorili druhý front veľkými kombinovanými operáciami Overlord a Dragoon. Po veľmi ťažkých bojoch obsadili územie Normandie a Bretónska na západe Francúzska. Po druhom vylodení vojsk Spojencov ( Slobodní Francúzi a Američania ) na stredomorskom pobreží Francúzska v Provence sa ich vojská spojili a postupovali na sever Francúzska. V tej dobe už mali Spojenci na bojiskách vo Francúzsku zdrvujúcu prevahu, ktorú však na krátky čas a narušila až bitka o Ardeny. Na konci roka 1944 tam prešli Američania po otvorení nečakanej a silnej nemeckej protiofenzívy na krátky čas do obrany.

Súvisiaca informácia : Vylodenie Spojencov na pobrežie južného Francúzska

Sovietsky zväz otvoril dňa 22. júna 1944 mohutnú ofenzívu v Bielorusku s názvom operácia Bagration. Úderom na poľské územie rozbila Červená armáda nemeckú Skupinu armád Stred. Na severných úsekoch frontu však sovietske vojská dosiahli hraníc Východného Pruska a odrezali v Pobaltí skupinu armád Sever od zvyšku nemeckých síl. Dňa 24. júla oslobodili sovietske jednotky neďaleko mesta Lublin veľký nacistický koncentračný tábor Majdanek. Na južnej časti východného frontu sovietske vojská postúpili do Rumunska aj Bulharska a oba štáty prinútila prejsť na stranu Spojencov. Prekročili tiež hranice Maďarska, posledného spojenca Hitlera v juhovýchodnej Európe : viac >>>



Pochod 60 000 nemeckých zajatcov v Moskve 1944
Videoklip je uložený na : YouTube

Sovietska ofenzíva sa zastavila dňa 7. augusta na východnom brehu Visly pred bránami Varšavy, kde vypuklo povstanie proti nemeckým okupantom. Červená armáda však zastavila úspešnú ofenzívu a ponechala varšavských povstalcov svojmu osudu. Jej vojská prešli za 6 týždňov bojov 600 km, boli vyčerpané a neschopné ďalšieho postupu. Mali asi 178 000 mŕtvych a nezvestných, ďalších 578 000 bolo ranených. Nemci mali približne 290 000 mŕtvych a vyše 120 až 170 000 zajatých. V operácii mal vysoké straty aj nemecký veliteľský zbor. Obrovské porážky Nemecka na obidvoch frontoch vyústili v sprisahanie nemeckých dôstojníkov, ktorí sa 20. júla 1944 pokúsili o atentát na Hitlera. Vodca Tretej ríše vyviazol však iba s ľahkými zraneniami.

Súvisiaca informácia : Neúspešný atentát na Adolfa Hitlera 20. júla 1944

2. Situácia na ostatných bojiskách od leta 1944

V lete 1944 podnikli spojenecké letecké sily sústredený pokus o zničenie nemeckých zásob ropy a ich zdrojov. Najdôležitejším boli ropné polia v Ploješti ako najväčší dodávateľ ropy pre Nemecko. Aj keď boli ropné polia veľmi silne chránené, lietadlá americkej 15. leteckej armády, štartujúce zo základní v Taliansku ich zničili. Od novembra obnovili Spojenci leteckú ofenzívu v Porúrí, ktoré bolo centrom nemeckého zbrojného priemyslu. Továrne tam mali veľké zásoby surovín a polotovarov. Spojenecké letectvo malo po hromadných dodávkach nových lietadiel absolútnu prevahu nad nemeckou Luftwaffe.

Súvisiaca informácia : Druhá svetová vojna v Pacifiku - 1944

Britsko-indickým vojskám sa podarilo v polovici decembra 1944 zatlačiť Japoncov na juhovýchod Barmy. Väčšina bojov sa odohrávala v džungli a spojenecké sily mohli byť zásobované iba letecky. Po trojtýždňovej britsko-indickej ofenzíve vznikla v Barme takmer súvislá línia frontu. Dňa 24. novembra sa začala americká bombardovacia ofenzíva na Japonsko. Bombardéry B-29 štartujúce z ostrova Saipan útočili predovšetkým na objekty obranného priemyslu. Spojenecké ponorky potápali veľké množstvo japonských dopravných lodí, privážajúcich do Japonska suroviny z okupovaných území. Pri ostrove Leyte sa začala rozsiahla námorná a letecká bitka, ktorou sa začal americký plán na oslobodenia Filipín.

Pokračovanie informácie bude nasledovať...

( administrátor použil foto a mapy z wikipedie )


<<<  späť na hlavnú stránku
Vložené 8. 12. 2014