Vojnový rok 1916 na západnom fronte - Bitka pri Somme
( informácia bude aktualizovaná )

Spojenú anglo-francúzsku ofenzívu v mieste dotyku dohodových síl na Somme naplánoval francúzsky vrchný veliteľ generál Jofre. Keď vo februári Nemci začali útočnú operáciu o Verdun, tak Jofre naliehal na Britov, aby otvorením operácie na Somme odľahčili bojom o Verdun, pričom účasť Francúzov bola oproti pôvodnému plánu znížená. Veliteľ britských síl vo Francúzsku generál D. Haigh naplánoval zničenie nemeckých obranných postavení delostreleckou prípravou. Pechota mala prekonať územie nikoho v radoch za sebou tesne za postupujúcou delostreleckou priehradou a obsadiť nepriateľské zákopové línie.

16332ca 16332af
Ofenzíva na Somme mala odľahčiť tlak Nemcov pri Verdune
( Foto sa po "kliknutí" zväčší )

Delostrelecká príprava sa začala 24. júna a Briti vystrieľali na 30 kilometrov široký úsek cez milión granátov, zatiaľ čo pod nemeckým opornými bodmi vybuchovalo množstvo mín. Dobre vybudovaným nemeckým zákopom to však príliš neublížilo a keď sa pred nimi objavili postupujúci britskí vojaci, Nemci vyšli z bunkrov von a začali obsluhovať svoje guľomety v zákopoch. Ostnatý drôt pred zákopmi však nebol zničený a tak britská Nová armáda stratila už v prvom dni 57 470 mužov, z ktorých bolo 21 392 zabitých alebo nezvestných. Francúzi na južnom krídle ofenzívy dopadli o niečo lepšie.

16332cb
Britskí vojaci pri Somme útočili aj v ťažkej paľbe Nemcov

V nasledujúcich dňoch a mesiacoch dosiahli britské aj francúzske sily úspechy a splnili tak stanovený ciel operácie, stiahnutie časti nemeckých síl od Verdunu. Británia získala lekciu z vedenia vojny a vyžiadala si krvavú daň aj od Nemecka. Operácia na Somme nemala byť súčasťou opotrebovacej vojny, mala zabezpečiť dosiahnutie rozhodujúcej výhody na fronte. Poslednou akciou kampane na Somme bolo dobytie Beaumont Hammel, čo bola jedna z úloh stanovených na prvý deň ofenzívy.



(videoklip je uložený na You Tube)

Keď sa o vysokých stratách dozvedela britská verejnosť, vyvolalo to u nej vlnu odporu voči takému spôsobu vedenia vojny. Po vojne sa straty na Somme stali symbolom tragédia, aká by už nikdy nemala opakovať. Verejný záujem si vynútil postavenie pamätníkov po celej krajine.

Súvisiaca externá informácia: Bitka o Verdun

( administrátor použil fotografie aj z Wikipédie )


<<<  späť
Vložené 27. 07. 2016