VENOVANÉ PAMIATKE VOJAKOV TRENČIANSKEHO C.a K. PEŠIEHO PLUKU 71
  Poprava dňa 8. 6. 1918 na Stanovlianskom poli Cintorín 44 slovenských vojakov v Kragujevaci 8. júna 1918 po poprave na Stanovlianskom poli


Spomienkové dni v Trenčíne

Pri príležitosti 90. výročia vzbury a popravy vojakov trenčianskeho c. a k. pešieho pluku 71 v Kragujevaci Mesto Trenčín pod záštitou Ministerstva obrany SR a Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravilo na 4. a 5. júna dôstojnú spomienku, ktorej sa zúčastnili pozvané delegácie z družobných miest Kragujevac a Cran-Gevier, prítomný bol aj srbský veľvyslanec na Slovensku Danko Prokyč s konzulom Zoranom Vasiljevičom, štátny tajomník Ministerstva obrany SR Daniel Duchoň a delegácie spoločenských organizácií.

Jeho Excelencia veľvyslanec Srbska v Slovenskej republike Danko Prokič Štátny tajomník MO SR Daniel Duchoň Primátor Mesta Trenčín Branislav Celler

Na tabuli umiestnenej na pamätníku v trenčianskych kasárňach SNP sú vytesané mená všetkých 44 popravených vojakov. Medzi nimi sú aj voj. Štefan Rác z Kubrice, des. Ján Fabo z Kubrej, ale aj voj. Jozef Lašo z Petrovej Lehoty, voj. Jozef Hrotko z Hornej Súče, voj. Ján Pittner z Trenčianskych Teplíc a voj. Ján Križan z Chocholnej–Velčíc.

Delegácia Mesta Trenčín Delegácia Obvodného úradu Trenčín Primátor s Annou Mikušáťovou, dcérou popraveného Jána Križana

Aj preto medzi delegáciami pri kladení vencov k pamätníku v areáli kasární a na pietnej spomienke pri srbskej kaplnke na vojenskom cintoríne nechýbali starostovia týchto obcí z Trenčianskeho okresu. Pokloniť sa pamiatke popravených prišla aj 93 ročná Anna Mikušaťová z Chocholnej–Velčíc ako jediný žijúci potomok po voj. Jánovi Križanovi.

Pomník popraveným vojakom v kasárni SNP

Kasáreň SNP v Trenčíne Pomätník v kasárni SNP - súčasný stav Bronzová tabuľa

Zľava : Kasáreň bývalého 71. pešieho pluku v Trenčíne. Pamätník 44 popraveným
vojakom 71. pešieho pluku v kasárni SNP - súčasný stav


Pamätná tabuľa Jánovi Fabovi v Trenčíne - Kubre

Pamätná tabuľa J. Fabovi - Kubra Umiestnenie pam. tabule J. Fabovi

Zľava : Pamätná tabuľa Jánovi Fabovi a jej umiestnenie v Trenčíne - Kubre


Pamätná tabuľa Štefanovi Rácovi v Trenčíne - Kubrici

Pamätná tabuľa Š. Rácovi - Kubrica Umiestnenie pam. tabule Š. Rácovi

Zľava : Pamätná tabuľa Štefanovi Rácovi a jej umiestnenie v Trenčíne - Kubrici


Podobné pamätné tabule boli odhalené aj ostatným vojakom, účastníkom vzbury, popraveným v Kragujevci v ich rodných obciach v roku 1958 na území vtedajšieho Trenčianskeho okresu.


Pamätná bronzová tabuľa, venovaná pamiatke Kragujevskej vzbury bola osadená aj na ulici Kragujevských hrdinov č. 1. Na tabuli bol nápis :

„V dňoch 1. a 2. júna 1818 vzbúrili sa v Kragujevci - Juhoslávii vojaci bý-
valého 71. pešieho pluku proti vojne a Rakúsko - uhorskej monarchii.
Po potlačení vzbury bolo popravených 44 hrdinov príslušného pluku.“

Pamätnú tabuľu odhalili v r. 1958 pri príležitosti 40. výročia vzbury, na ulici, ktorou príslušníci pluku odchádzali z kasární na železničnú stanicu a odtiaľ na fronty prvej svetovej vojny. Súčasne s odhalením tabule premenovali bývalú Železničnú ulicu na ulicu Kragujevských hrdinov.

<<<  späť
Aktualizované 18. 11. 2008