VENOVANÉ PAMIATKE VOJAKOV TRENČIANSKEHO C.a K. PEŠIEHO PLUKU 71
  Poprava dňa 8. 6. 1918 na Stanovlianskom poli Cintorín 44 slovenských vojakov v Kragujevaci 8. júna 1918 po poprave na Stanovlianskom poli


90. výročie kragujevskej vzbury trenčianskeho C.a K. pešieho pluku 71

V dňoch 4.- 6. júna 2008 si Trenčania pripomenuli 90. výročie kragujevskej vzbury C. a K. pešieho pluku 71. Súčasťou pripomínania si 90. výročia vzbury a popravy 44 vojakov trenčianskeho pluku sa v Trenčíne konali mnohé sprievodné akcie. V dňoch 19. - 20. júna 2008 si Trenčania uctili pamiatku 44 príslušníkov pluku aj v družobnom srbskom meste Kragujevac.



Videoklip (.wmv ) je z vysielania Trenčianskej televízie o 90. výročí vzbury

Spomienkové podujatia k 90. výročiu Kragujevskej vzbury trenčianskeho C. a K. pešieho pluku 71 boli v Trenčíne zahájené 4. júna 2008 v kasárni SNP pri pamätníku s menami 44 vojakov pluku, popravených 8. júna 1918 v Kragujevaci.  viac  >>>

Veľvyslanec Srbska Štátny tajomník MO SR Delegácia OS SR
Pietny akt pri pamätníku v kasárni SNP v Trenčíne



Videoklip (.wmv ) je z vysielania Trenčianskej televízie o 90. výročí vzbury

Spomienkové stretnutie sa uskutočnilo aj pri srbskej kaplnke na trenčianskom vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny.  viac  >>>

... ... ...
Vence do kaplnky položili srbský veľvyslanec na Slovensku a viceprimátor mesta Trenčín

Sprievodné podujatia k 90. výročiu v Trenčíne

Pri príležitosti 90. výročia Kragujevskej vzbury sa okrem pietnej spomienky v Kasárni SNP a na vojenskom cintoríne v Trenčíne konali aj ďalšie sprievodné akcie :

- Vernisáž výstavy fotografií a dobových listín v Centre rozvoja mesta na Farskej ulici pod názvom „Pod krídlami orla“ pripravilo zo svojich Trenčianske Múzeum.  viac  >>>

... ... ...

- Koncert v refektári Kolégia piaristov, na ktorom vystúpilo Komorné kvarteto Schlezinger z Kragujevaca a Trenčiansky komorný orchester.

... ... ...

- Medzinárodný seminár k 90. výročiu Kragujevskej vzbury v Kultúrnom a metodickom centre Ozbrojených síl Slovenskej republiky ( KaMC OS SR ) Trenčín.  viac  >>>

... ... ...

- Vernisáž výstavy Klubu filatelistov pri KaMC OS SR v Trenčíne, ktorá netradičnou formou priblížila návštevníkom atmosféru a priebeh 1. svetovej vojny.

... ... ...

- Premietanie filmu „ Štyridsaťštyri “ z roku 1958, ktorý priblížil divákom príčiny a priebeh vzbury vojakov 71. pešieho pluku v Kragujevaci.



Videoklip (.wmv ) je z vysielania Trenčianskej televízie o 90. výročí vzbury

Pre účastníkov medzinárodného seminára a otvorenia výstav, pripravilo KaMC OS SR Trenčín v spolupráci s MsÚ Trenčín a Zväzom vojakov SR, Klubom vojenských veteránov Trenčín, Oblastným výborom SZPB Trenčín a Trenčianskym múzeom publikáciu, venovanú histórii trenčianskeho 71. pešieho pluku a pamiatke 44 vojakov, popravených v Kragujevaci. Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne vydala výberovú tematickú bibliografiu , ktorá je venovaná práve tejto vzbure.

Filatelistické militárie pre 90. výročie Kragujevskej vzbury

K 90. výročiu Kragujevackej vzbury vydalo KaMC OS SR Trenčín v spolupráci s Klubom vojenských veteránov dva lístky poľnej pošty s prítlačou a kašety na téma výročia ( jedna sada so slovenským a druhá so srbským textom.

Lístok poľnej pošty OS SR - slovenská verzia     Lístok poľnej pošty OS SR - slovenská verzia
Lístky poľnej pošty OS SR a kašety pre Trenčín a Kragujevac

Autorom fotografie na lístku je Mgr. Jozef Čerý. Grafickú časť pečiatky pre jubileum vzbury vyhotovil a organizátorom podujatia venoval akademický sochár Štefan Pelikán.

Pripomínajme si skutky našich predkov, aby sa ne nikdy nezabudlo !

Na utrpenie a obete národov v prvej svetovej vojne, ako aj na popravu slovenských 44 vojakov, ktorí sa vzopreli ich nasadeniu na bojiská už Rakúsko-Uhorskom a Nemeckom prehranej vojny, ba sa nemalo nikdy zabudnúť !



Videoklip (.wmv ) je z vysielania Trenčianskej televízie o 90. výročí vzbury

Pre školy a knižnice boli organizátormi a aktivistami uskutočnených podujatí spracované 2 DVD, na ktorých sú uložené základné informácie o Kragujevskej vzbure a podujatiach, ktoré sa uskutočnili k jej 90. výročiu ( video, fotografie, texty ) v meste Trenčín a Kragujevac, ako aj časť prednášok z medzinárodného seminára a publikácie vydané k 90. výročiu Kragujevskej vzbury trenčianskeho C.a K. pešieho pluku 71.

<<< späť
Aktualizované 12. 11. 2008