VENOVANÉ PAMIATKE VOJAKOV TRENČIANSKEHO C.a K. PEŠIEHO PLUKU 71
  Poprava dňa 8. 6. 1918 na Stanovlianskom poli Cintorín 44 slovenských vojakov v Kragujevaci 8. júna 1918 po poprave na Stanovlianskom poli


Habsburská monarchia sa rozpadla

V Kultúrnom a metodickom centre OS SR sa na druhý spomienkový deň uskutočnil medzinárodný seminár na tému Slovenskí vojaci, príslušníci c.a k. pešieho pluku 71 a Kragujevská vzbura. Prednášajúci Marián Hronský z Ústavu politických vied SAV charakterizoval vzburu ako najväčšiu spomedzi tých, ktoré v poslednom období vypukli v rakúsko-uhorskej armáde a ich podnecovateľmi boli práve nespokojní Slováci.



Videoklip (.wmv ) je z vysielania Trenčianskej televízie o 90. výročí vzbury

Podnetov na nespokojnosť bolo veľa – velitelia zväčša Nemci a Maďari, nezaobchádzali s mužstvom šetrne... Navrátilcov z Ruska popudzovalo, keď ich šikanovali dôstojníci, ktorí vôbec neboli na fronte. Mali za sebou mnohé mesiace strádania a namiesto vyslania na štvortýždňovú dovolenku ich velenie posielalo opäť do frontových línií v Taliansku, o ktorom sa dozvedali ešte väčšie hrôzy aké zažili na východnom fronte. “A hoci armáda veľmi dbala o to, aby informácie o situácii neprenikli medzi civilné obyvateľstvo, aj tento fakt po vojne prispel k rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie...,“ dodal Marián Hronský.

... ... ...

Na seminári predniesli vlastné práce na spomínanú tému aj študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne. ( Kaja )

<<<  späť
Aktualizované 18. 11. 2008